top of page
  • Obrázek autoraMarcela Vaňhová

TWIST 60 - další hračička, která se mi líbí

Aktualizováno: 22. 4. 2020


Marcela Borýsková

V dubnu loňského roku ohlásili v Oregonu zas něco zvláštního. Já samozřejmě pořád sleduji, co se tam děje a tak jsem zcela jasně pochopila, že to "potřebuju".

Na řadu přišlo až v novém roce :-)

Co to tedy TWIST 60 je?

Tento kovový 60mm f / 2.5 objektiv se zlatými akcenty vytváří silné fotografie, podtržené tím, že "roztočí" pozadí, rozmaže a vinětuje. Čím nižší clona, tím větší je víření a tím větší je vinětace.

Twist 60 ztělesňuje naší lásku ke starým čočkám a jejich jedinečných způsobech, jak pomoci fotografům objevit kreativní možnosti, říká Craig Strong, zakladatel a šéfdesigner Lensbaby.

Je jasné, čím se Strong inspiroval. Roku 1840 podle návrhu Josefa Petzvala vznikl objektiv s podobnými vlastnostmi. V podstatě dnes člověk nepozná, jestli je to Lensbaby nebo Petzval. Až na to, že Lensbaby stojí kolem 7 tisíc a Petzval v řádech desetitisíců.

12 lamelová optika Lensbaby Twist 60 se světelností f/2.5 vytváří klasické vintage retro fotografie. Optika Twist 60 je kompatibilní s Lensbaby optickým výměnným systémem a je optimalizována pro použití s Full frame fotoaparáty, kdy se nejlépe projeví jedinečná obrazová kvalita vytvářena malou hloubkou ostrosti a působivým bokehem. Bokeh má měkký a kruhově zaoblený charakter se snadno odlišitelným zaostřeným objektem od pozadí.

Samostatná optika je kompatibilní opět se všemi Composery, ale tady doporučuji si dávat velký pozor na to, aby Composer byl v naprosté rovině. Já vlastním ještě starý LB objektiv SCOUT, který se nikam neohýbá a s tím to jde skvěle. Samozřejmě se dodává se speciálním objektivem, ale ten nemám, a tak k tomu nemohu nic napsat, zda jsou v tom nějaké rozdíly .

Marcela Borýsková

Marcela Borýsková

Jsem ráda, že Lesbaby pořád dodržuje svojí filosofii o navrácení přirozených efektů starých skel do našeho přetechnizovaného světa. TWIST 60 je je další v řadě po VELVET 56. Který mne mimochodem tedy vůbec nenadchl:-).

S TWISTEM si vyhraju mnohem více. Jen se to musím pořádně naučit:-).

Zde je ukázka pár snímků, co jsem s ním včera poprvé nafotila. Uvidíte, že se s ním dá fotografovat i naprosto normální snímky, stačí si zvedout clonu. Jo.. a nádherně ostří!

44 zobrazení
bottom of page