top of page
  • Obrázek autoraMarcela Vaňhová

Vezmeme to od začátku

Pokud jste fotograf nebo kameraman, který hledá nové způsoby, jak oživit své snímky, pak byste měli vyzkoušet objektivy Lensbaby. Je to značka objektivů s jedinečnými efekty a filtry, které vám umožní hrát si s barvou, ostrostí nebo bokehem a vytváří přirozený kreativní efekt s minimální úpravou v postprodukci.

Nabízí širokou škálu objektivů pro různé typy fotoaparátů, včetně zrcadlovek, bez-zrcadlovek, 4/3 systémů.

Jsou navrženy tak, aby vám daly plnou kontrolu nad záběrem. Můžete naklánět, posouvat, zaostřovat nebo otáčet objektiv, abyste dosáhli požadovaného efektu. Drží mnoho ocenění jako je TIPA Award, Digital Camera Grand Prix, Hot One Award a další.


Pokud se rozhodnete ke kreativnímu fotografování pomocí Lensbaby, máte dost možností.

První, co potřebujete, bude objektiv Composer Pro II. Je pro všechny bajonety. Ovládání je velmi jednoduché. Jeden kroužek na uvolnění otočného kloubu a druhý kroužek ostřící.

S objektivem docílíte tzv. "sweet spotu", dosahuje uprostřed velmi ostrého obrazu a směrem k rohům dochází k výraznějšímu rozostření. Je tedy vhodný pro všechny, kteří požadují selektivní zaostření na delší ohniskové vzdálenosti.

Nemusíte se bát, že kulová hlava bude volná, Composer je vhodný i na dlouhé expozice, protože po nastavení do polohy, která vám vyhovuje, se ani nehne.

Standardně se dnes dodává i s různými optikami.


Já jsem začínala před 20ti lety! s Double optic 50 mm. Nevím jestli je to dobře, nebo špatně, v každém případě jsem se velmi dobře naučila, co a jak s tím vytvořím. Tato optika neměla žádné clony, ty se přidávaly magnetickými kroužky.

"Dvoučočková skleněná optika s nízkým rozptylem světla, vysokým indexem lomu a vícenásobným antireflexním povrstvením je nejoblíbenější vložkou výměnného systému Lensbaby Optic Swap System. Měkká do krajů jemně rozostřená kresba je charakteristickým rysem této vložky", to píšou u Foto Škoda. Nejsem moc na technické parametry a tak je radši opisuju.






V současné době už existuje nová verze Double glass II, s rozsahem světelnosti od f/2,5 do f/22 je novou a vylepšenou verzí nejstaršího a jednoho z nejoblíbenějších objektivů Lensbaby - Double Glass. Poskytuje ostré zaostření s minimálním rozptylem a vytváří fascinující bokeh díky 12 clonovým lamelám. Při fotografování s nejsvětelnějším nastavením clony f/2,5 vytváří optika Double Glass II drobné ostré místo s rostoucím rozostřením směrem od tohoto místa. To zas píší ve Focus Nordic.





V tuto chvíli nemohu opomenout "mou lásku" - kreativní clony. Jsou to magnetická kolečka ve tvaru hvězdy, srdce a sedm dalších z devíti umělecky navržených a tvarovaných drop-in clon, které vytvořili výtvarní umělci z komunity Lensbaby a které pomáhají upravit rozostřené oblasti a dodat snímku texturu. Jestli je něco pro mne opravdu srdcovka, tak jsou to tyto clony, a s nimi se vyřádím nejvíce. Samozřejmě to chce velkou dávku trpělivosti, jako celý manuální systém Lensbaby. Ale o tom to přeci je, jít fotit a hrát si.


Lensbaby je víc než objektiv. Je to způsob, jak vyjádřit svou kreativitu a styl. Je to způsob, jak vidět svět jinak.

Je to způsob, jak být Lensbaby!.



To bude dneska všechno. Příště se budeme věnovat dalším novým, moderním optikám, se kterými je skvělá manipulace.


bottom of page